Ik heb er eigenlijk een paar jaar tegenop gekeken: want hoe moet je beginnen als startende ondernemer. Jarenlang heb ik ‘hoog en droog’ gezeten bij de Publieke Omroep. Contractje hier, contractje daar en de euro’s kwamen wel binnen. Niet met schepen vol, maar door de jaren heen heb ik mij redelijk omhoog gewerkt. Van stagiair bij de VARA naar webredacteur en van eindredacteur online bij AVROTROS naar manager content bij NPO Radio 1. De nood is er nooit geweest. Sterker nog: eigenlijk was ik wel heel erg van de ‘comfort zone’.

Ik moet eerlijk bekennen, ik heb de afgelopen jaren wel wat dingen, laten we het maar gewoon kansen noemen, laten liggen. Want al die kennis die ik de afgelopen 12 jaar heb opgedaan heb ik vooral ingezet voor de omroepen waarvoor ik heb gewerkt (VARA, AVROTROS, RTL, NTR), terwijl er best mensen en partijen waren die met mij wilden samenwerken. Ok, ik stond her en der wel op een podium om te oreren over internet, radio en tv maar daar bleef het wel bij. Dat klinkt heel dom, maar praktisch gezien kon het niet, want ik was niks. Tenminste, ik was geen onderneming. Maar dat is veranderd.

Negatieve energie omzetten naar positieve

Natuurlijk was ik even teleurgesteld toen ik hoorde dat NPO Radio 1 haar managementstructuur ging veranderen en dat mijn functie in een andere vorm verder ging. We besloten om er een punt achter te zetten. Dat was even slikken want een goede en uitdagende baan met een goed salaris verdween. Ik wilde vooruit en niet blijven hangen, niet alleen werken om geld te verdienen en de hypotheek te betalen. De stekker ging eruit, maar ik kreeg wel mijn volledige vrijheid terug. En ik heb eindelijk de tijd genomen om na te denken: wat ga ik doen? Waar heb ik zin in? En waar krijg ik energie van?

Linkedin gaf mij een nieuwe baan

Via Linkedin kwam Munck Studios heel snel op mijn pad. In het buitenland een grote speler, in Nederland nog in de start-up fase. Daar had ik wel zin in: pionieren met enerzijds de kennis die ik in 12 jaar Publieke Omroep heb opgedaan en anderzijds weer een totaal nieuwe wereld, meer het commerciële deel, maar dan wel met de enorme ervaring die Munck in het buitenland heeft opgedaan. Pitchen, meer vanuit behoefte werken en weer echt ontwikkelen. Inmiddels zijn we een week 0f 6 verder en heb ik van dat pionieren alweer heel veel geleerd en was het ook de eerste weken enorm wennen, zeker nu met corona. Maar iedere dag komen we verder en zijn we keihard aan het bouwen. En zo nu en dan vind ik weer een wiel opnieuw uit. Lekker!

Niet meer exclusief maar voor iedereen! En meer vrijheid!

Maar één ding wist ik zeker: ik ga mij niet helemaal binden aan één functie of aan één bedrijf. En dus richtte ik mijn eigen bedrijf op: Vriesmedia.nl. Met als corebusiness: contentstrategie en advies en het blijven uitoefenen van mijn passie: audio maken. Radio en podcast. Ik heb geen zin meer om kansen te laten lopen.

En het heeft mij in de eerste maand al veel gebracht. Ik kan nu als zelfstandig presentator blijven werken voor het wetenschapsprogramma Focus van de NTR op NPO Radio 1, werk als technicus voor AVROTROS, werkte aan een nieuwe contentstrategie voor LTO-Noord en heb nu flink veel werk aan twee podcastprojecten van de EO namelijk Levensbepalend (NPO Radio 5) en Scheppingsdrift (NPO Radio 4). Deze podcasts voorzie ik van content voor de online kanalen van de EO, Radio 4 en Radio 5. Denk aan artikelen (bv over weerman Marco Verhoef) maar ook aan snippets (sommige mensen noemen het een audiogram) van 1 minuut die social proof zijn en voor meer beluistering via Twitter en Instagram moeten gaan zorgen. Want daar schort het nog weleens aan bij een podcast. Je maakt ‘m en vervolgens luistert er niemand…

Coming up

In mijn volgende berichten ga ik delen hoe ik praktisch gezien ben met ondernemen. Want de drempel in mijn hoofd was hoog, maar in de praktijk bleek die relatief laag. Hoe schrijf je je in, heb je een boekhouder nodig (daar ben ik nog niet helemaal over uit). Kun je zelf je administratie doen? (ik testte drie systemen) En hoe dat zit met de belasting? Want daar kijk ik nog steeds tegenop.

Een ding is zeker: ik heb mijn vrijheid terug en bouw aan mijn eigen feestje!

 

6 reacties op “Door ondernemen heb ik mijn vrijheid terug

 • Laurens Borst

  Hé Jacob. Goed om te lezen hoe voortvarend je aan de slag bent gegaan en waar je nu allemaal mee bezig bent. Jouw enthousiasme en vakbekwaamheid zal je zeker nog ver brengen. Ik blijf je volgen. Groet Laurens

  Beantwoorden
 • Pingback: Waarom Moneybird -voor mij- het beste boekhoudprogramma is - VriesMedia.nl

 • Tjitze

  Zoals je zelf altijd al zegt: waar één deur dicht gaat, gaat een ander open. Mooi om te horen dat er een hoop vrijheid achter deze deur lag en dat het goed bevalt 💪

  Beantwoorden
 • Bart Verweij

  Hey Jacob, ondernemen is gaaf! Kennis delen is gaaf! Wat je nu doet past als een strak maatpak. Knal, podcast, heb lol, ga op je plaat maar ga vooral zo door ouwe modderkruiper👍🏻👊🏻💪🏻

  Beantwoorden
 • Klaas Groenwold

  Hallo Jacob
  Fijn om te lezen dat eindelijk de stap hebt durven nemen.
  Eindelijk doen waar zin in hebt en goed in bent, top
  Do dochst it goed mantsje.
  Groetnis.

  Beantwoorden
 • Eelke

  Als collega-oud-Oudwoudemer adviseer ik je om zeker een goede boekhouder voor de aangifte inkomstenbelasting te zoeken/vinden. Die kost een paar centen, maar een goede verdient zich in veelvoud terug!

  Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *