Ik denk dat ik buitengewoon veel podcasts luister, maar toen ik dit artikel ging schrijven kwam ik er achter dat ik niet veel podcasts luister die regelmatig publiceren. Zeg maar iedere week of één keer in de twee weken. Ik ben toch echt iemand van de afgeronde series zo blijkt. Denk bijvoorbeeld aan De Laatste Dans, De Blankenberge Tapes, Mathilde’s Mysterie of Staatsgeheim. Toch zijn er drie podcasts die ik echt iedere week luister. Waarom?

1. Een podcast over media

Een podcast over media

Toen ik een paar jaar geleden ben begonnen met het luisteren naar podcasts, was dit denk ik de eerste die ik ben gaan luisteren: Een podcast over media. Alexander Klöpping, oprichter van Blendle en Ernst-Jan Pfauth, CEO van De Correspondent bespreken de afgelopen week en nemen elk een lijstje aan onderwerpen mee waar ze het over willen hebben. Het gaat over tech, media, internet (of things) en alles wat daar tussen zit. Ik zit echt als luisteraar bij hun aan tafel en ondanks dat ik in de media, tech en contentwereld werk weten ze mij toch altijd weer wat te leren. Daarnaast is het wel aardig dat ze sinds kort op maandag een extra gast hebben die ze een uur lang interviewen. Niet vernieuwend wél inspirerend!

Luister: Een podcast over media

2. De Krokante Leesmap

De Krokante LeesmapRoelof de Vries, Marcel van Roosmalen en Noortje Veldhuizen, alias Trio Krokante. Omdat ik voor NPO Radio 1 heb gewerkt ken ik ze ook alle drie persoonlijk, dus misschien luister ik daarom anders dan anderen naar deze podcast. Vermakelijk is het zeker. Inmiddels is het format wel drie keer veranderd. Het begon als een podcast die iedere twee weken drie tijdschriften ging bespreken en onderling werden er punten gegeven voor degene met het beste blad en/of artikel. Daarna zou De Krokante Leesmap on tour om hot spots in in Nederland te gaan bespreken. Vier afleveringen werden er gemaakt: Austerlitz, Volendam, Oostvaardersplassen en Het Middelpunt van Nederland. Helaas moest de tour gestaakt worden want toen was daar… corona! Inmiddels is de Krokante verder gegaan met de De Coronafiles waar de tijdschriften zijn vervangen door boeken. En als je denkt gaat het een uur lang over boeken? Nee, het gaat eigenlijk vooral om het groepsproces en de dynamiek tussen de heren en dame.

Luister: De Krokante Leesmap

3. Teun en Gijs vertellen alles

Teun en Gijs vertellen allesNew Kids, of eigenlijk Old Kids On The Blok, Teun van de Keuken en Gijs Groenteman zijn samen een podcastavontuur gestart. Omdat er genoeg gepraat wordt op rechts (hun voorbeeld en inspiratie was de Zelfspodcast van Sander Schimmelpenninck en Jaap Siewertsz van Reesema) is hier het ‘linkse’ initiatief. Ik had verwacht, ‘ik ben er na één aflevering wel klaar mee’, maar nee. Ik luister toch nog met grote regelmaat. En soms gewoon twee als er genoeg tijd is. Wat knap is: sinds aflevering één zitten er slimme advertorials in en ondanks dat het pretendeert links te zijn, is het soms ook wel rechts. Teun van Keuken kennen we als oprichter van die chocolade repen, die hippe ja en Gijs Groenteman o.a. als presentator van de podcast Met Groenteman in de Kast en ook regelmatig te horen als presentator van het NPO Radio 1 programma Kunststof.  Oja, die tune aan het begin is wel echt catchy!

Luister: Teun en Gijs vertellen alles.

En dan zijn er nog al die podcasts die ik als serie luister, binge of zo nu en dan een aflevering van meepak. Daar schrijf ik later een artikel over.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *