Laat ik beginnen door het volgende te zeggen. Dit is geen advertorail, met andere woorden: voor dit artikel krijg ik geen geld en word ik ook niet gesponsord. Want door de titel van dit bericht zou je kunnen denken: jahoor, centjes voor De Vries! Maar laat ik eerlijk zijn wat ik heb gedaan: ik testte in december drie boekhoudprogramma’s en die heb ik gekozen omdat ik deze via de website van ABN Amro werden aangeraden. Ik testte Visma eAccounting, e-Boekhouden.nl en Moneybird omdat ik gestart ben als ondernemer.

Visma eAccounting, onnodig ingewikkeld

Visma eAccounting kende ik vooral van Jumbo Visma, de schaats- en wielerploeg. Bij een dergelijke naam denk ik gelijk: als ze zoveel investeren in adverteren dan moet het goed gaan, maar zijn het ook de klanten die ervoor zorgen dat ze zo groot kunnen adverteren. Maar goed, de deal leek mij best goed. Het eerste jaar gratis voor startende ondernemers (je laat de inschrijving van je KVK zien) en daarna 18 euro per maand. Daarvoor krijg je een heel erg volledig pakket en een handige app. Maar wat mij betreft is het voor een startende ondernemer, en als je zoals ik een redelijk overzichtelijke eenmanszaak bent, onnodig ingewikkeld. De setup ging ok, maar bij het maken van de eerste facturen ging het al snel mis. Ik wilde facturen aanpassen en dat ging niet helemaal soepel. Toen ging ik facturen annuleren en werden er allemaal boekstukken aangemaakt en tegenrekeningen aangemaakt dat het naar mijn idee allemaal onnodig ingewikkeld werd. Nu heb ik in de basis een economische HBO afgerond, maar ik denk dat ik bij een aantal vakken niet goed genoeg heb opgelet. Mijn ervaring: heel erg volledig systeem, maar eerder voor een boekhouder dan voor een startende ondernemer die zelf veel wil gaan doen. Mooi systeem, overcompleet. Voor mij dan.

Terug in de tijd met e-Boekhouden.nl

Ik dacht, dit moet simpeler kunnen. Nu hoorde ik via de STER-reclame op NPO Radio 1 over e-Boekhouden.nl ‘Eenvoudig online boekhouden en factureren’. Nu vind ik wel dat e-Boekhouden.nl er heel erg eenvoudig uitziet, maar dat is vooral de layout. Want al vrij snel bij de inrichting moest ik allerlei rekeningen gaan maken in het rekeningschema en kon ik meerdere grootboekrekeningen aanmaken. Ha, dat kende ik nog van mijn studie, maar ook hiervoor geldt weer: ik ben maar een (nu nog wel) ‘eenvoudige’ onderneming, en het is voor mij toch allemaal onnodig ingewikkeld. Maar als het gaat om de échte ‘customer journey’, iemand echt in de boekhouding zuigen dan laat e-Boekhouden.nl echt te wensen over. Het lijkt een beetje op de Belastingdienst, maar dan in 2012. En dat is geen compliment. Aan de andere kant kun je denken: het geld is niet in het design gaan zitten. Pluspunt: de eerste 15 maanden gratis voor startende ondernemers en daarna rond de 16 euro per maand. Dat lijkt mij een prima bedrag.

Moneybird. Bam: precies wat ik zocht

Ik heb tijdens mijn studie enorm genoten van Jan Arend Schulp. Tot zijn pensioen in januari 2010 was hij hoofddocent en onderzoeker aan Stenden Hogeschool Leeuwarden en auteur van het boek Operationeel Management In De Dienstverlening. En daarbij had ik het geluk dat hij mijn scriptie bij de VARA heeft begeleid. Schulp zet in zijn boek altijd de klant, als uitgangspunt. Alles draait om de consument en om de optimale beleving. Mocht je hier meer over willen lezen, bekijk bijvoorbeeld eens deze presentatie over Dienstenconcepten: van idee tot ontwerp maar ook Lay-out en doorstroming.

Terug naar Moneybird, die volgens mij ook her en der wel wat advertenties uitzet, maar dat terzijde. Vanaf de registratie tot aan nu, ik gebruik het pakket nu bijna twee maand en ik ben volledig tevreden. En heb mij nog nergens aan gestoord of dacht: wat betekent dit nou weer? Waar de andere systemen best wel overweldigend kunnen zijn en er automatisch een muur omhoog wordt getrokken begin je bij Moneybird stap voor stap. Je duikt er steeds verder in, maar bijna spelenderwijs. En dat is tof, want boekhouden is in de basis niet leuk. Maar Moneybird maakt het bijna wel leuk. Het zou zeker de goedkeuring van Schulp kunnen krijgen.

Van uren naar factuur in een handomdraai

Wat maakt het voor mij goed: het urensysteem. Dat is echt waanzinnig. Je kunt je uren eenvoudig bijhouden en deze aan een project koppelen. Vervolgens kun je vanuit het urensysteem eenvoudig een factuur samenstellen en deze via het systeem direct bij je opdrachtgever indienen. Als je je zakelijke rekening ook nog koppelt, dan zie je ook nog welke facturen er zijn betaald. Dat laatste doe ik nu nog niet, want het is nog wel overzichtelijk. Verder heb ik de Belastingdienst ook gekoppeld aan het systeem en ging mijn eerste kwartaalaangifte ook best goed. En dan natuurlijk ook nog de inkomende facturen die automatisch worden gescand, de handige app én niet onbelangrijk: Moneybird werkt met een two factor authentication, waardoor niemand bij mijn gegevens kan.

Niet het goedkoopste, voor mij wel het beste

De eerste 60 dagen zijn gratis en vervolgens zijn er pakketten van 12, 21 of 30 euro per maand. Als ik kijk naar mijn transacties zal het 21 worden. Dat maakt het niet het goedkoopste systeem, maar gaat het mij wel tijd besparen wat ook weer geld is. En als ze dit artikel lezen, misschien wordt het dan later toch nog een advertorial, zo’n ondernemer ben ik dan ook wel weer.

Credits afbeelding: Moneybird.com

Één reactie op “Waarom Moneybird -voor mij- het beste boekhoudprogramma is”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *